7 Toetsing

Voor online toetsen hebben we een apart magazine gemaakt. In dat magazine vind je informatie over verantwoord besluiten nemen met betrekking tot het veranderen van toets- en afnamevormen. En we bieden richtlijnen en tips per toetsvorm: wat zijn de alternatieven om je toets online af te nemen? Bekijk het magazine ‘Toetsen op afstand’. In dit hoofdstuk van het magazine ‘Onderwijs op afstand’ richten we ons op mogelijkheden voor formatief toetsen.

Scroll naar beneden voor meer informatie.

Formatieve toetsing

Het doel van formatieve toetsing is de student inzicht geven in zijn sterke en zwakke punten en daarmee inzicht geven in waar zij staat ten opzichte van de vereiste competenties of leerdoelen. Vanzelfsprekend check je gedurende je lessen en begeleidingsmomenten of je studenten je nog kunnen volgen, maar dat is niet hetzelfde als formatieve toetsing. Formatieve toetsing richt zich op het in kaart brengen van een ontwikkeling over langere termijn en beoogt een breder spectrum. Hieronder vind je een aantal manieren waarop je formatieve toetsing vorm kunt geven. Bekijk voor je aan de slag gaat eerst de tips hieronder. 

Handige tips & tricks

  1. Bepaal vooraf voor welke competenties of leerdoelen studenten groei gaan aantonen.
  2. Geef studenten vooraf het format waarlangs je die groei gaat meten.
  3. Laat studenten eventueel zelf (deels) medebepalen hoe ze groei kunnen aantonen.
  4. Geef studenten (de keuze uit) verschillende typen leeractiviteiten, niet iedereen is bijvoorbeeld even goed in schrijven.
  5. Maak gebruik van peer-to-peer review, de studenten verbreden hun blik doordat ze zien wat anderen doen en het scheelt jezelf als docent tijd.

Inhoud magazine ‘Toetsen op afstand’

Door op onderstaande knoppen te klikken, kom je direct in het desbetreffende hoofdstuk/onderwerp van het magazine Toetsen op afstand.