2 College aan grote groepen
Een college dat je normaal gesproken aan een grote groep in een collegezaal geeft, kun je ook online geven. Dat kan live (synchroon) of niet-live (a-synchroon). In dit laatste geval ontwikkel je de college-stof op een eerder moment. Voor beide mogelijkheden vind je hier handleidingen. Onderaan deze pagina ook uitleg over waar je videomateriaal kunt uploaden binnen Hogeschool Rotterdam.
Scroll naar beneden voor meer informatie.
Een college aan een grote groep wordt vaak gekenmerkt door kennisoverdracht en hoofdzakelijk eenrichtingsverkeer. Toch is het zien van de individuele student van belang voor het leerproces. Verdiep je in online pedagogiek om binding met studenten te blijven realiseren, zeker nu het onderwijs voor een groot deel op afstand plaatsvindt.
Synchroon versus a-synchroon
Voordat je tot een besluit komt om live (synchroon) of niet-live (a-synchroon) je college te verzorgen, is het verstandig kennis te nemen van de voor- en nadelen van beide opties. Een lijst met voor- en nadelen vind je hieronder.
Live college
Online college geven zal voor iedereen even wennen zijn. Hoewel docent en student elkaar kunnen zien (met in Teams vooralsnog 9 personen tegelijk zichtbaar) zijn gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal niet even zichtbaar als in een lokaal. Maar ook online is directe feedback mogelijk, die je in staat stelt om te weten of de aangeboden stof wordt begrepen. Hieronder vind je manieren waarop je online college kunt geven via Teams (geprefereerde optie) en Zoom (voor wanneer Teams echt niet voldoet, omdat je bijvoorbeeld van break out rooms gebruik wilt maken). Onder de handleidingen vind je handige tips voordat je met deze leeractiviteit aan de slag gaat.
Let op we raden ten zeerste af om persoonlijke of vertrouwelijke gesprekken te voeren via Zoom!
Handige tips & tricks
- Maak met studenten afspraken over de werkwijze tijdens dit online college. Afspraken over microfoongebruik en vragen stellen bijvoorbeeld. Zie onderstaand een handige lijst met gedragsregels.
- Duidelijkheid voor alles, geef aan wat het leerdoel is/de leerdoelen zijn van het college en zorg dat zichtbaar is waar je bent in de loop van het college (bijvoorbeeld door met tabbladen te werken, die zichtbaar zijn op je dia’s).
- Beperk je tot de kern van je college, online college volgen is lastiger (en kan vermoeiender zijn) dan in de werkelijke wereld.
- Maak in je dia’s zoveel mogelijk gebruik van steekwoorden en afbeeldingen.
- Eindig het college met duidelijke afspraken over het vervolg. Wat verwacht je van studenten en waar kunnen ze de betreffende informatie vinden.
- Verhoog betrokkenheid tijdens het college door halverwege een korte quiz te doen.
Niet live college
Video’s zijn een krachtig middel waarmee een student tijd- en plaatsonafhankelijk kan leren. Echter, het ontwikkelen en opnemen van video’s is een tijdsintensieve oplossing. Voordat je ervoor kiest om een video op te nemen, maak dan eerst een inventarisatie waar de meerwaarde voor de studenten in kan liggen en wat andere mogelijkheden zijn. Met welke thema’s hebben zij veel moeite? Waar zou je normaal gesproken tijdens de bijeenkomsten dieper op in gaan? Misschien is er al videomateriaal beschikbaar. De mediatheek(medewerkers) helpen je graag bij het vinden van bestaand videomateriaal. Hieronder vind je een aantal manieren waarop je online college kunt geven. Bekijk voor je aan de slag gaat eerste de tips hieronder.
Handige tips & tricks
Probeer eerder meerdere kortere filmpjes op te nemen waarin je naar de voorgaande (en volgende) delen verwijst, dan dat je één heel college opneemt.
- Geef aan wat het leerdoel is/de leerdoelen zijn van het college.
- Geef de student een kijkopdracht bij het college (en kom daar op een andere manier op terug)
- Maak duidelijk aan studenten waar het college te vinden is én zorg ervoor (middels naamgeving) dat het makkelijk te koppelen is aan andere informatiebronnen die horen bij hetzelfde thema.
Video's delen via My Mediasite
Wanneer onderstaande situaties voor jou van toepassing zijn, neem dan contact op met helpdeskmediasite@hr.nl.
Je wilt:
- video’s gezamenlijk met collega’s beheren (allen krijgen beheerrechten);
- video’s gegroepeerd aanbieden in een ‘channel’ op My Mediasite (vergelijkbaar met een Youtube-kanaal);
- video’s zichtbaar hebben in de Showcase (toegankelijk voor alle medewerkers van Hogeschool Rotterdam).
Klik op onderstaande knop voor instructievideo’s voor My Mediasite.